Eelt
Eelt (callus in het Latijn) is een gebied met verdikte huid, vooral op de zolen en hielen van de voeten. Eelt ontstaat op plaatsen waar de huid gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan druk en wrijving. De buitenste laag van de huid, de opperhuid, reageert door laag voor laag vereelte huid op te bouwen en te vormen. (de medische term is hyperkeratose).
Eelt heeft een geelachtige kleur. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter de mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan er extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. Deze overmatige eeltvorming noemt men pathologisch eelt (hyperkeratose).
Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet (grote eeltplek), maar ook op de top van een teen of als eeltrand aan de onderkant van een teen of de hiel. Verkeerde schoenen en standafwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van dit type eeltvorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.