info@joyro.nl  |  06-37 02 06 84

Schimmelnagels (Onychomycose )

De schimmelnagel ook kalknagel genoemd, heeft vaak een verkleurde (geelbruin), doffe en brokkelige nagelplaat. De laatste kan zelfs los gaan zitten terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt. De oorzaak is een schimmelinfectie ontstaat vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en beschadigde nagels. Onder die omstandigheden nemen de “sporen” van schimmels hun kans waar om zich verder te verspreiden. De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche, en de sauna. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en wassen met teveel zeep kunnen de infectie stimuleren, overmatig transpireren en vervolgens uw voeten onvoldoende afdrogen is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Diabetes patiënten hebben een verhoogde kans op een schimmelnagel. De infectie is zeer besmettelijk en kan, bij verwaarlozing en foute nagel- en voetverzorging, op andere nagels worden overgebracht. Dat proces kan maanden tot jaren duren maar leidt uiteindelijk tot aantasting van alle nagels. Men denkt meestal dat men er niets aan kan doen, toch is dit heel goed mogelijk. Je moet veel geduld hebben voordat de nagel volledig hersteld is.

Bij kapotte nagels wordt een laagje gel aangebracht, zodat de nagel op een normale manier uit kan groeien en er tevens mooier uit ziet.

Dagelijks de voeten wassen zonder zeep, bij het wassen met zeep goed de zeepresten afspoelen. Zeep met desinfecterende bestanddelen is niet effectief tegen schimmels. Zorg dat u uw voeten na het wassen, tussen de tenen altijd zorgvuldig afdroogt. Eventuele sporen vinden vooral de ruimten tussen de tenen een prettige plek om te vertoeven. Schone sokken dragen, de voeten incremen met een voedende crème, 2x daags (mycose) product tegen schimmel gebruiken. Draag bij voorkeur geen nylons, kunststof sokken en schoenen. Er ontstaat dan een broeierig klimaat rondom uw voeten en dat is erg bevorderlijk voor schimmelgroei. Vermijd overmatige transpiratie. Draag als het warm is bij voorkeur luchtige, open, schoeisel. Dunne sokken en kousen van katoen zijn ook aan te raden. Dagelijks uw voeten op wondjes controleren. Draag altijd slippers in openbare was-en badgelegenheden (zwembad, sporthal, sauna). Bij een succesvol zorgtraject hoort een regelmatig bezoek aan de pedicure om de aangedane nagel optimaal te laten verzorgen.